details van kunstenaar:

Vincent van Gogh

Post-impressionisme

1853 - 1890

Nederlands schilder van het post- impressionisme , geboren in Zundert. Hij probeerde verschillende loopbanen, waaronder die van predikant. Ook werkte hij een tijdje als schoolmeester in Engeland alvorens zich in de jaren tachtig toe te leggen op de schilderkunst. Zijn vroege werken zijn vaak sombere afbeeldingen van het boerenleven. Van Gogh was leerling van Anton Mauve in Den Haag, en verhuisde, na een korte periode in Antwerpen, naar Parijs, waar zijn broer Theo als kunsthandelaar werkte. Onder invloed van de impressionisten en Japanse prenten ontwikkelde hij een vrijere stijl , gekenmerkt door diepe kleuren en expressief penseelwerk. Van Gogh ontmoette Paul Gauguin in Parijs, en toen hij zich in 1888 te Arles vestigde, werd hij daar al gauw door hem gevolgd. De schilderijen die van Gogh hier maakte zijn een overtuigend bewijs van zijn volledig emotioneel opgaan in zijn kunst. Na een ruzie sneed van Gogh een deel van zijn eigen oor af. In 1889 werd hij opgenomen in een inrichting voor geestelijk gestoorden en het jaar daarna pleegde hij zelfmoord.

Zijn talrijke werken (ruim 800 schilderijen en 700 tekeningen) bestaan uit stillevens, portretten (vele van zichzelf) en landschappen.Expressief kleurgebruik, met korte toetsen en vegen.

Een film zien over deze meester? Lees snel verder!
Van Gogh: “Lust for life”
Verenigde Staten, 1959
Duur van de film:122 min.
Van regisseur Vincente Minnelli is de biografie van Vincent van Gogh, gebaseerd op het boek van Irving Stone . De regisseur gebruikte bij het ensceneren van de film de kleurstellingen zoals van Gogh die gebruikte in zijn schilderijen. Kirk Douglas speelt de hoofdrol op indrukwekkende wijze. Onnavolgbaar vertolkt hij Van Gogh met al zijn gedrevenheid, passie, en zijn neiging tot zelfvernietiging. Anthony Quinn vertolkt de rol van Paul Gauguin, met wie van Gogh korte tijd tracht samen te werken. De film toont de meesterwerken van van Gogh en zijn tijdgenoten, en de wijze waarop ze tot stand kwamen.
Alles over Van Gogh op deze site:
http://www.vangoghgallery.com

De aardappeleters
Zelfportret
Zonnebloemen