details van kunstenaar:

Andy Warhol

Pop-art

1928 - 1931

Andy Warhol , geboren: 1928 -1931 (Verschillende geboortedata worden genoemd). Warhol beweert dat zijn geboorte-akte uit 1930 een vervalsing is) De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer Warhol was een veelzijdige pop-art kunstenaar. Zijn roem, die hij zelf zorgvuldig cultiveerde, kwam niet alleen voort uit zijn werk maar ook uit zijn levensstijl. Hij werd onder de naam Andrew Warhol a in Forest City, Pennsylvania, als zoon van de mijnwerker en bouwvakker Ondrej Warhol a geboren. Warhol volgde een opleiding tot grafisch ontwerper aan het Carnegie Institute of Technology te Pittsburgh, als werkstudent. In 1949 nadat hij afgestudeerd is vestigde hij zich in New York welke nieuwe omgeving hem inspireert tot een naamsverandering in Andy Warhol en begint te werken als reclameontwerper en illustrator. Ondanks zijn verlegenheid kende hij al snel succes. Zijn specialiteit, schoenen tekenen , maakte dat hij kon werken voor de meest prestigieuze warenhuizen van het exclusieve New york Hij verft zijn haar stroblond, waarmee hij zich het tot aan zijn dood wereldberoemde imago aanmeet. Met zijn moeder en meerdere katten betrekt hij een woning in Lexington Avenue. In 1960 maakte hij een serie schilderijen op basis van kranten en stripverhaalfragmenten. Hij fotografeeerde de beelden die hij had uitgekozen, projecteerde ze op linnen en kleurde ze vervolgens met de hand in. Helaas wou geen enkele beroemde galerie zijn werk hebben, dit ondanks het feit dat de popbeeldtaal steeds vaker in de beeldende kunst opdook. In de zestiger jaren ontwikkelt Andy zich tot een beroemdheid. In de jaren die volgden omringde Warhol zich met een schare van medewerkers en bewonderaars. De groep kwam steeds bijeen in zijn studio The Factory. In deze werkruimten ontstonden de underground films en vonden de happenings en multimedia-voorstellingen plaats. In April 1966 maakte Warhol zijn entrée in de wereld van de rockmuziek. Hij stond aan de wieg van de Velvet Underground en regisseerde het eerste optreden van de band in de multimediashow Exploding Plastic Inevitable. In de zeventiger jaren maakte Andy Warhol vooral portretten in opdracht en begon hij zijn tijdschrift `Interview`. Na de zeventiger jaren vervaardigde Andy Warhol lange series op een bepaald thema, zoals `Empire` en `Camouflages`. Als laatste serie ontstaan in 1986 de portretten van Lenin en zelfportretten. Op 58-jarige leeftijd op 22 februari 1987 overleed de kunstenaar aan de gevolgen van een galblaasoperatie.

Aan het begin van de zestiger jaren begon zijn loopbaan vorm aan te nemen toen hij zeefdrukken van dollarbiljetten, Campbell-soepblikken en Coca Cola-flesjes exposeerde. Onder invloed van de `ready-mades` van Duchamp introduceerde Warhol alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken. Met behulp van de zeefdruktechniek onstonden grote series werken waarbij de onderwerpkeuze bestond uit sterren, zoals Marilyn Monroe en Elvis Presley of controversiële thema`s over de dood (ongelukken, electrische stoel). Andy Warhol gebruikte veelal bestaande foto`s, die hij al manipulerend dikwijls talloze keren op het doek vermenigvuldigde. Zijn tentoonstelling in New York in 1962 sloeg in als een bom. Warhol kon zich nu iets meer veroorloven en richtte een nieuwe studio in (The Factory). In dit atelier in een fabrieksruimte kwamen films, foto-series, zeefdrukken tot stand, werd het tijdschrift `Interview` uitgegeven en de rockband `Velvet Underground` opgericht. Als geen ander heeft Warhol het alledaagse, reclame en systematische verveling van het leven van alledag tot thema's van zijn werk gemaakt.

Een film zien over deze meester? Lees snel verder!
Andy Warhol: “ I shot Andy Warhol”
Verenigde Staten,1997
Strikt genomen doet 'I shot Andy Warhol' het verhaal uit de doeken van Valerie Solanas, een militante feministe die de Society for Cutting Up Men ( SCUM ) oprichtte. Deze excentrieke schrijfster - subliem neergezet door Lili Taylor, het boegbeeld van de Amerikaanse undergroundcinema - schoot Warhol in 1968 overhoop, uit afkeer van de snobistische kunstscene rond deze media-icoon en uit frustratie over het uitblijven van een verfilming van een van haar scenario's. Ondanks dat de film draait om Solanas, is 'I Shot Andy Warhol' wel degelijk een portret van de man, die de legendarische New Yorkse rockformatie The Velvet Underground ontdekte. Niemand anders dan Velvet-componist John Cale is dan ook verantwoordelijk voor de soundtrack Mary Harrons debuut is een ijzersterke undergroundmovie, die verraadt dat deze voormalige journaliste een reeks van briljante documentaires maakte voor het BBC-programma 'The Late Show'. Harron is overduidelijk gefascineerd door het markante karakter van radicaal-feministe Solanas, die mannen niet als beesten afschilderde maar als wandelende dildo's. Daarnaast portretteert de cineaste de waanzin in The Factory op een wijze die ook uit het oogpunt van geschiedschrijving van essentieel belang is.
Nog meer Warhol-info op deze site:
http://osws.artmuseum.net/enter.html

Campbells soup
Close cover before striking Pepsi...
Green Coca-Cola bottles
Marilyn