details van kunstenaar:

Henri de Toulouse-Lautrec

Post-impressionisme

1864 - 1901

De Franse kunstschilder en graficus Henri Toulouse-Lautrec (1864-1901) was een telg uit een adelijke familie. Op jonge leeftijd brak Henri beide benen, die daarna nauwelijks meer groeiden. In 1882 ging Lautrec naar Parijs om zich bezig te gaan houden met de schilderkunst. Henri Toulouse-Lautrec bracht veel tijd door in het uitgaansleven rond Montmartre en dat is zichtbaar in zijn werk. De onderwerpen van zijn schilderijen en grafiek waren: de café's, de bordelen, het cabaret, het theater, het circus en de renbanen. In 1887 ontmoette Lautrec Vincent van Gogh . Zij werden vrienden en trokken geruime tijd met elkaar op tot Van Gogh Parijs verliet. Na 1896 kreeg Henri Toulouse-Lautrec, door overmatig drankgebruik, steeds meer problemen met zijn gezondheid. In 1899 stortte de kunstenaar in en werd hij in een kliniek opgenomen. Het werk uit zijn laatste jaren is duidelijk minder helder van kleur.

De Toulouse Lautrec en Van Gogh bleken beiden een grote belangstelling voor de Japanse houtsnede gemeen te hebben. Na 1892 begon Henri Toulouse-Lautrec te experimenteren met meerkleurige lithografie, waarin hij met simpele en duidelijke vormgeving het onderwerp wist te treffen. Zijn invloed op de ontwikkeling van de affiche werkte door tot ver in de twintigste eeuw.

Een film zien over deze meester? Lees snel verder!
Henri Toulouse-Lautrec: “Moulin Rouge"
Verenigde Staten, 1952
Deze film, onder regie van John Huston en met o.a. Jose Ferrer , Christopher Lee en Zsa Zsa Gabor is gebaseerd op het boek van Pierre La Mure, en beschrijft het leven van de jonge graaf( 1864- 1901) die, na een ongeluk bij het paardrijden zijn leven moet lijden met mismaakte benen. In Parijs ontwikkelt hij zijn tekentalenten in een omgeving van pooiers, hoeren, café’s en cabarets. Eenzaam door zijn handicap vindt hij troost bij de danseressen en de hoeren die hij veelvuldig tekent en schildert. Toulouse-Lautrec ontmoet in deze Parijse kunstscene talrijke tijdgenoten, zoals Vincent van Gogh. Als kunstenaar krijgt hij tijdens zijn leven nog waardering, maar de drank brengt hem al vrij jong tot zijn ondergang.

Ambassadeurs, Aristide Bruant dans...
Moulin Rouge, la Goulue