details van kunstenaar:

Pieter Cornelis Mondriaan

De Stijl

1872 - 1944

Mondriaan wordt in 1872 geboren in Amersfoort. In 1892 behaalt hij zijn akte handtekenen en perspectief . Hij verhuist naar Amsterdam en in de komende jaren wordt hij lid van verschillende kunstverenigingen. Mondriaan gaat schilderen en schildert voornamelijk landschappen. In 1897 exposeert hij voor het eerst bij Arti et Amicitiae en St.Lucas. Tot 1910 exposeert hij daar jaarlijks.

Rond 1900 schildert hij vooral onderwerpen uit de stad en omgeving van Amsterdam, zoals boten, fabrieksterreinen, landschappen en baggermolens. In 1911 verhuist hij (voor de zoveelste keer) naar Parijs.Daar maakt hij schilderijen met kubistische invloeden erin. In 1912 schildert hij de bekende bomenserie.

Mondriaan gaat steeds meer naar een absolute abstractie toe werken.Hierbij is de werkelijkheid steeds minder zichtbaar.Hij wordt onder andere beinvloed door Bart van der Leck wat betreft kleurgebruik. In 1920 maakt hij zijn eerste neoplastische schilderij genaamd ''Compositie met geel, rood, zwart, blauw en grijs''. Vanaf dat moment beperkte Mondriaan zich tot het gebruik van vlakken in primaire kleuren en de niet-kleuren; zwart , wit en grijs.Hij gebruikte bovendien zwarte horizontale en verticale lijnen. Deze ongelijke elementen moeten gelijkwaardig zijn zodat er geen hierarchie in kleur of lijn heerst.Er moet een evenwichtige harmonie van lijn en kleur zijn. Rond 1942 werkt hij aan Victory Boogie Woogie en Broadway Boogie Woogie.Dit blijft hij doen tot aan zijn dood, wanneer hij sterft aan een longontsteking op 71 jarige leeftijd.

De essentie van Mondriaans werk was om een absolute abstractie te bereiken die een universeel, niet tijdgebonden, altijd genietbaar beeld zou oproepen. Een molen schilderde hij bijna niet meer als een molen maar hij nam er de essentie uit en beeldde dit uit op zijn manier.

Hij gebruikte daarbij vooral de kleuren geel, rood, zwart, blauw, grijs en wit.

Dit combineerde hij op het laatst met strakke horizontale en verticale lijnen.

Hier vind je een biografie van de meester:
http://park.org/Netherlands/pavilions/culture/mondriaan/biografie.html

Compositie Nr2, lijn en kleur
Ruitvormige compositie met geel,...