details van kunstenaar:

Gerrit Thomas Rietveld

De Stijl

1888 - 1964

Rietveld was een architect en een meubelontwerper. Hij werkte bij zijn vader die meubelmaker was en leerde zo het vak.

Tussen 1906 en 1911 volgde hij architectuurcursussen in Utrecht en in 1911 opende hij zijn eigen meubelmakerij. Bovendien volgde hij in de avonden nog een architectuurcursus (1911-1915). Hij leerde Van't Hoff, Van der Leck, Van Doesburg en de andere leden van De Stijl kennen.

In 1919 sloot Rietveld zich aan bij deze groep. Hij gebruikte de kleuren rood, geel en blauw om zijn opvattingen van De Stijl uit te drukken.

Vanaf 1923 werkte Rietveld soms samen met Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren . In 1931 werd De Stijl opgeheven en dat betekende voor Rietveld ook een flinke tegenslag. De traditionele en nationale stijl nam het over, en de moderne architectuur werd niet meer geaccepteerd.

Vanaf ongeveer 1955 kreeg Rietveld weer wat hij verdiende. Rietveld was erg ge´nspireerd door Hendrik Petrus Berlage en Frank Lloyd Wright.

Rietveld gebruikte strakke lijnen en dit was terug te vinden in zijn ontwerpen . Hij gebruikte de kleuren rood, geel en blauw. Hij kwam tot nieuwe verhoudingen en functie stond erg hoog in het vaandel.

.

Schr÷derhuis, Utrecht