details van kunstenaar:

Buonarroti Michelangelo

Renaissance

1475 - 1564

Italiaans beeldhouwer , schilder, bouwmeester en dichter. Hij was werkzaam in zijn geboorteplaats Florence en in Rome. Zijn gigantisch talent domineerde de hoge renaissance . Zijn marmerbeeld “David” (1501- 04; Accademia, Florence) zette een nieuwe standaard in naaktbeelden. Zijn massieve figurenstijl werd omgezet tot fresco ’s in de Sixtijnse Kapel (1508- 12 en 1536- 41; Vaticaan) Tot zijn andere werken in Rome behoren de koepel van de St. Pieter.

Michelangelo had een ver reikende invloed, vooral op het maniërisme . Zijn vriendschap met Vittoria Colonna, een adelijke dame, was de inspiratiebron voor vele van zijn sonetten en madrigalen.

Een film zien over deze meester? Lees gauw verder!
Michelangelo: The agony and the ecstasy (De worsteling en de extase)
Verenigde Staten, 1965
De film, naar de novelle van Irving Stone, gaat over de onderlinge strijd tussen twee zwaargewichten: Michelangelo, de grootste beeldhouwer en schilder van zijn tijd (Charlton Heston), en Paus Julius II, zijn opdrachtgever (Rex Harrison). Hoewel Michelangelo zich vooral als beeldhouwer ziet, is hij wel genoodzaakt de opdracht van de machtige kerkelijke en wereldlijke heerser Julius II om het plafond en de achterwand van de Sixtijnse kapel te schilderen, te accepteren. De film toont hoe Michelangelo, op zijn rug op de steigers liggend, met veel pijn en moeite het meesterlijk fresco voltooit. De film geeft een uitstekend beeld over de machtige rol van de paus in de Renaissance-maatschappij van die dagen en toont de botsende karakters van de schilder en diens opdrachtgever. Bovendien wordt de relatie, die Michelangelo met de Contessina de Medici (Diane Cilento) gehad zou hebben in de film belicht.
Waar heeft de meester gewerkt en in wiens opdracht? Dit alles en meer op deze site:
http://www.michelangelo.com/buonarroti.html

De Schepping van Adam
Grafmonument voor Hertog Giulano...
Het Laatste Oordeel
Jermias
Piëta
Voorgevel van het Conservatorpaleis...