Gerelateerde onderwerpen:

Hulp nodig bij het kijken naar ‘De Kunstkijker’

We hebben geprobeerd ‘de Kunstkijker’ zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. De navigatie zal hopelijk voor de meeste mensen dus wel duidelijk zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan volgt hier wat uitleg aan de hand van een screenshot van de site met daarbij kort een beschrijving van de navigatie-onderdelen.

1. Hoofdmenu

Het hoofdmenu blijft altijd in zicht, via de knoppen op het menu links kun je overal waar je wil op de site terecht komen. Mocht je een scherm voor je krijgen waarop het hoofdscherm niet zichtbaar is, dan heb je te maken met zogenaamde pop-ups. Dit zijn vensters die geopend worden om nadere informatie weer te geven. Het Gebeurtenissenboek en het Woordenboek zijn via pop-ups te zien. Wil je het hoofdmenu weer helemaal terug zien, dan is het voldoende de pop-up te sluiten door op het kruisje rechtsboven te klikken.

2. Zoeken

De Kunstkijker heeft een zeer uitgebreide zoekoptie, die je in staat stelt snel te vinden waarnaar je op zoek bent. Of je nu de naam van de kunstenaar invoert, de titel van een schilderij of de naam van een stroming, als het in onze database is opgenomen, heb je het aldus snel gevonden! Met een asterisk (*) krijg je een overzicht van alles wat in de database staat.

3. Rechts

bovenin staan drie icoontjes Door op het vraagteken te klikken kom je op deze helppagina. Als je op het envelopje klikt kun je alles te weten komen over de Kunstkijker. Door een klik op het printertje wordt een venster met daarin een printvriendelijke versie van de pagina geopend.

4. De opmaak van de teksten in de database

De opmaak van de teksten zijn voor de stromingen en de kunstenaars die erbij horen hetzelfde. De tekst is steeds in een aantal onderdelen verdeeld; deze onderdelen zijn verschillend bij stromingen en kunstenaars. De namen van de diverse onderdelen staan vertikaal geschreven aan de linkerkant van de tekst.

Rechts in de marge zie je bij de stromingen definities staan. Dit zijn over het algemeen termen die belangrijk zijn in de tekst bij de desbetreffende stroming.

5. De inzoomoptie

Via een stroming of kunstenaar kun je onder de kleine plaatjes van de diverse kunstwerken op ‘details’ klikken. Zo kom je terecht bij nadere informatie in woord en beeld over het kunstwerk van je keuze. De inzoomoptie gebruik je om details van een schilderij beter te kunnen bekijken. Om deze mogelijkheid te gebruiken volg je deze stappen:

  1. Je klikt in het plaatje op het detail dat je nader wilt bekijken.
  2. Het detail moet zich in het groen omlijnde vakje bevinden dat verschijnt. Je kunt het groene kader nog verplaatsen, vergroten of verkleinen met de muis.
  3. Omvat het kader het detail wat je wilt bekijken dubbelklik je met de muis of druk je op ‘zoom’.
  4. Er wordt op het detail ingezoomd.

Als je op ‘reset’ klikt, wordt er weer uitgezoomd en kun je op een andere plaats in het plaatje inzoomen. Ook bestaat de mogelijkheid het werk op een groter formaat te bekijken . Klik dan op ‘orgineel’.

6. Problemen

Het kan voorkomen dat bepaalde gedeelten van de pagina’s niet goed of helemaal niet worden weergegeven. Dit kan komen doordat je niet over bepaalde plug-ins (kleine programma’s) beschikt, doordat je browser te oud is of doordat je beeldinstellingen niet helemaal kloppen. Hieronder staan de eisen waaraan moet worden voldaan om de site optimaal te kunnen zien:

  1. Resolutie beeldscherm: 1024x768 of hoger
  2. Kleuren: 16 bits of hoger
  3. Versie browser (minimaal): Internet Explorer 4.0 of Netscape 4.0
  4. Plug-ins: Flash 5 en Java

7. Sitemap

Het onderstaande schema geeft globaal de inhoud van de Kunstkijker weer. De inhoud van de database is te groot om weer te geven: 490 kunstwerken, 215 kunstenaars, 50 stromingen, 290 begrippen en 90 gebeurtenissen!

Splash scherm Hoofd pagina kunstkijker Houd de dief Blik opener Tijd balk Zoek Cursus kunstkijken Inleiding Wat is het Inhoud Vorm Functie Bronnen Licht Kleur Vorm Ruimte Ordening Over Over de Site Over het team Help/Sitemap Bronnen Making of... Docenten handleiding En nu zelf Musea Sites Video/Dvd Boeken Woordenboek