WAT IS HET

Daar sta je dan! In het museum. Kunstwerken te kust en te keur. Tussen de hordes Japannertjes die rondom je krioelen probeer je jezelf een beeld te vormen van de collectie. Wat is hier allemaal te zien? Schilderijen? Beelden? Tekeningen? Toegepaste kunst? Waar kijk je eigenlijk naar?

We maken globaal onderscheid tussen twee of driedimensionale kunstwerken. Tweedimensionaal betekent dat het werk 2 maten heeft; lengte en breedte en dus plat is. Ruimtelijk of driedimensionaal werk heeft 3 afmetingen: lengte, breedte en diepte. Je kunt er omheen lopen.

Van sommige kunstwerken is moeilijk te zeggen of het nou twee- of driedimensionaal is. Bijvoorbeeld van een reli?f of een combine-schilderij van Rauschenberg.

Tweedimensionaal

Houtskooltekeningen, foto’s, wandkleden, houtsneden, gravures, etsen, mozaïeken, aquarellen of olieverfschilderijen zijn voorbeelden van tweedimensionaal werk. In tweedimensionale kunst is het kader ofwel de lijst ook van belang. Naast rechthoekig of vierkant, kunnen lijsten allerlei vormen hebben. Vaak sluiten ze dan aan op het werk zelf.

Driedimensionaal

Voorbeelden van driedimensionale kunstwerken zijn gebouwen (architectuur), fonteinen, vazen, sieraden, textielobjecten, meubels, standbeelden, constructies of zogenaamde objets trouvés. Dit zijn bekende voorwerpen die uit hun context zijn geplaatst.