INHOUD

Daar loop je dan in het museum! Van de ene zaal in de andere, van de afdeling Oude Kunst naar Modern. Wat wordt er verbeeld door al die kunstwerken? Is dat wel altijd goed te zien? Of is zo’n schilderij domweg een plat paneel of doek met verf erop?

Voorstelling

Een beeldend kunstwerk toont ons een beeld, een aanzicht. Je kunt zonder enige kennis zeggen wat voor uiterlijk het kunstwerk heeft. Is het kunstwerk bijvoorbeeld een stenen vorm of een plat vlak met daarop kleuren of lijnen? Soms blijft het daarbij, een vlak met kleuren of een vorm, meer kun je er niet van zeggen. Maar vaak herken je iets in het geheel van kleuren of vormen; een mens, een landschap of een gebouw bijvoorbeeld. Bij het ene kunstwerk is dit heel duidelijk bij de andere weer niet.

Een kunstwerk kan van alles afbeelden, de mogelijkheden zijn oneindig. Vaak gaat het niet alleen om iets af te beelden, maar ook de manier waarop. De kunstenaar wil een sfeer oproepen of een verhaal vertellen.

Boodschap

Soms bevat een kunstwerk niet alleen een ‘beeld’, maar ook een visie of een boodschap van de kunstenaar. Deze kan zitten in de manier waarop de kunstenaar iets afgebeeld heeft of wat dieper verscholen in zogenaamde symboliek. Symbolen zijn beelden die verwijzen naar bepaalde begrippen of die bepaalde betekenissen hebben (een soort beeldtaal).

Het probleem van kunstwerken met symbolen is dat je de betekenis van de symbolen moet weten om het werk te snappen.

Abstrahering

Een kunstenaar kan een voorstelling maken die niet of moeilijk van de realiteit te onderscheiden is. Hij kan de realiteit mooier voordoen dan dat hij in werkelijkheid is (idealiseren), het versimpelen (stileren), of vervormen (deformeren).

Wanneer de voorstelling van een kunstwerk nog direct herkenbaar is noemen we het figuratief. Is dit niet het geval, dan heet het werk non-figuratief of abstract.