VORM

Daar zit je dan! Even uitrusten op een bank in zomaar een zaal met allerlei schilderijen. En even rondkijken. Bij sommige werken aan de wand zit de verf er duimendik op, andere schilderijen zijn wat zuiniger geschilderd. Soms is er zeer verfijnd en gedetailleerd geschilderd, maar hier en daar lijkt ook maar wat aangeklodderd te zijn…. En hoe wordt er omgegaan met kleur, licht, ruimte en ordening?

Het uiterlijk van een kunstwerk wordt bepaald door verschillende aspecten.

Materialen en technieken

Allereerst bepaalt het materiaal hoe het werk eruit ziet. Het verschil tussen een werk gemaakt met houtskool, olieverf, klei of steen is duidelijk zichtbaar.

Ook de manier waarop het materiaal gebruikt wordt is van belang voor het uiterlijk. Wordt de verf bijvoorbeeld aangebracht op het doek doormiddel van een fijn kwastje of er gewoon met grote klodders tegen aangegooid. Niet altijd is de hanteringswijze zichtbaar, de kunstenaar heeft alle bewijzen ervan weggewerkt.

Kunstenaars hebben een oneindig grote keuze uit materialen en technieken.

Beeldende Aspecten

Of je nou een tekening, schilderij of beeldhouwwerk ziet, je kunt er steeds bepaalde eigenschappen in ontdekken en aan een nader onderzoekje onderwerpen. Dit zijn de zogenaamde beeldaspecten.

Een beeldaspect maakt nog geen schilderij. Ze worden altijd in combinatie gebruikt.
De belangrijkste zijn licht (anders zie je niks), kleur (zonder kleur is er ook niet veel aan), vorm (zonder vorm bestaat er geen beeldende kunst), ruimte (biedt een extra dimensie en illusie) en ordening.

Beeldaspecten zijn als bouwstenen, kun je ze herkennen dan kom je meer te weten over de structuur van een kunstwerk.