"Kunst behoort tot het onbewuste! Men moet zich uitdrukken. Zich rechtstreeks uitdrukken”
-Wassily Kandinsky

Duits expressionisme

tijd en plaats

1902 - 1925 in Duitsland

stroming ervoor:

stroming erna:

gebeurtenissen:

Schilderijen, grafiek (houtsnede!), sculptuur

Ongeveer tegelijkertijd met de Franse Fauvisten waren er in Duitsland schilders, die net als de Fransen, felle kleuren gebruikten en de natuurlijke vormen wijzigden als ze dat nodig vonden om iets te benadrukken. Hun wijze van verbeelden werd sterk beïnvloed door hun gevoelens. Er waren twee groepen Duitse expressionistische schilders in Duitsland: "Die Brücke" en "Der blaue Reiter". "Die Brücke" wilde een verbinding zijn tussen allerlei stromingen. Er werden onnatuurlijke felle kleuren gebruikt en men vond inspiratie in negersculpturen uit Afrika en Japanse houtsneden . "Der blaue Reiter" is meer ingetogen en probeerde een link te leggen tussen de zichtbare wereld en de wereld van de geest. Een van de leden was Kandinsky en hij wordt beschouwd als een van de eerste makers van een abstract schilderij . Hij kwam tot die stap bij het zoeken de ware bron van de artistieke schepping. Hij vond dat kleur,lijn en vorm op zichzelf staande algemene waarde had.

Felle, heldere kleuren, hoekige vormen , voorkeur voor (exotische) houtsneden en sculptuur .Qua thematiek is het Duits expressionisme een stuk "zwaarder" dan het Fauvisme .

Als studenten, vers van de academie, zoeken in Duitsland kunstenaars naar nieuwe uitingsvormen.

In elk Duits museum voor moderne kunst vind je vaak schitterende collecties met werk van Duitse Expressionisten. Museum Ludwig in Keulen is daarop geen uitzondering.
http://www.museenkoeln.de/ludwig/

Wassily Kandinsky
Wassily Kandinsky
Wassily Kandinsky
Ernst Ludwig Kirchner
Ernst Ludwig Kirchner
Ernst Ludwig Kirchner
Ernst Ludwig Kirchner
Paul Klee
Paul Klee
Paul Klee
Franz Marc
Franz Marc
Franz Marc