"Versla de Witten met de rode wig !Ē
-El Lissitzky

Constructivisme

tijd en plaats

1913 - 1920 in Rusland

stroming ervoor:

stroming erna:

gebeurtenissen:

Sculpturen en objecten

Een abstracte kunststroming, in het leven geroepen in 1913 in Rusland. Het constructivisme rekende af met alle traditionele ideeŽn omtrent kunst door daar de opvatting tegenover te stellen dat de kunst de vormen en processen van de moderne technologie zou moeten nabootsen. Een sculptuur werd 'geconstrueerd' met behulp van industriŽle materialen en technieken, terwijl in de schilderkunst abstracte vormen werden gebruikt om structuren te creŽren die deden denken aan machinetechnologie. Hoewel het 'zuivere' constructivisme slechts gedurende de eerste jaren van de revolutie in Rusland populair was (nadat Stalin aan de macht was gekomen was het uit met de pret), zijn de doelstellingen en idealen in de hele twintigste eeuw door allerlei kunstenaars nagestreefd.

Streng geometrische vormen , letterlijk op ingenieurachtige wijze geconstrueerd.

Als kunstenaar-ingenieur diende men midden in het leven te staan. Arbeid moest in kunst en kunst in arbeid veranderd worden.

In het Van Abbemuseum in Eindhoven vind je na de verbouwing een voor Nederland unieke collectie constructivistische kunst.
http://www.vanabbemuseum.nl/

El Lissitzky
Antoine Pevsner
Antoine Pevsner
Antoine Pevsner
Vladimir Tatlin
Vladimir Tatlin
Vladimir Tatlin