“Less is a bore”
-Robert Venturi

Postmodernisme

Alle disciplines: schilderijen, beeldhouwwerk, perfomance, alle media, enz.

Naast neo- dada en neo- expressionisme wordt de kunst de laatste jaren overspoeld door allerlei richtingen die oude stromingen weer in een nieuw jasje proberen te hullen.Soms wordt er zelfs geciteerd en zie je bepaalde stijlkenmerken uit oudere stromingen duidelijk herkenbaar aanwezig in de werken.

Om een idee te geven wat er de laatste tijd zoal langsgekomen is een globale indruk:

Duitsland: Nieuwe Wilden. Heftige emotie en persoonlijke ervaringen in action-paintingachtige schilderijen in felle kleuren. Kunstenaars: Baselitz , Lüpertz , Penck , Dokoupil , Dahn .

Italië: Transavanguardia. Barok schilderwerk met grillig decoratieve elementen, veel kleur en op groot formaat.

Kunstenaars: Chia , Cucchi , Clemente

Frankrijk: Figuration Libre. Jonge schilders met schijt aan alles en iedereen maken stripachtige en uiterst boertige doeken.

Kunstenaars: Combas , Di Rosa

Amerika: New Image Painting: reagerend op de minimal art en conceptual art maken kunstenaars als Schnabel “plate paintings”, deels figuratieve, deels abstracte werken, bezaaid met kapot aardewerk en brandhout, zeer dik in de verf . Of verfexplosies op fel gekleurd fluweel als ondergrond. Ook fotorealistische filmstill-achtige schilderijen komen voor.

Kunstenaars: Schnabel, Salle, Longo

Amerika en Europa: Graffiti . Apocalyptische visioenen met spuitbus en spectaculaire letterachtige vormen (tags) , stripachtige figuurtjes, aanvankelijk aangebracht op muren en treinen , later op doek en op panelen.

Kunstenaars: Keith Haring , Basquiat .

Nederland: Hollandse Nieuwen. Echt schilderen komt weer op de eerste plaats wat resulteert in picturale doeken vol woordgrapjes en dubbele bodems.

Kunstenaars: Van Hoek, Daniëls , Verkerk

Kitsch en Camp: Toeters en bellenkunst van kunstenaars die alles overal vandaan pakken en het er soms met de haren bij lijken te slepen, Alles wat ze kunnen gebruiken pakken ze aan, niets is veilig, zelfs hun persoonlijk leven gooien ze te grabbel.

Kunstenaars: Rob Scholte , Jeff Koons

De term postmodernisme wordt in elke discipline gebruikt om de periode na het modernisme ( je zou daarbij Pop Art als een der laatste modernistische stromingen kunnen beschouwen) aan te duiden. Men is het er nog steeds niet over eens of men deze ontwikkeling als een breuk of als een voortzetting van het modernisme moet beschouwen.

De laatste decennia van de vorige eeuw zijn kunstenaars op zoek naar nieuwe wegen. Alles lijkt al gedaan, wat nu?

Heel het gebouw en de collectie van het Groninger Museum ademt de sfeer van het Postmodernisme. In Zuid-Nederland, in Tilburg, vind je in de Pont een grote verzameling Post-modernen.
http://www.groninger-museum.nl
http://www.depont.nl/

Georg Baselitz
Jean-Michel Basquiat
Sandro Chia
Enzo Cucchi
Enzo Cucchi
Walter Dahn
René Daniëls
Keith Haring
Keith Haring
Jeff Koons
Jeff Koons
Robert Longo
Robert Longo
Markus Lüpertz
Penck
Rob Scholte
Rob Scholte