A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

» Design

IndustriŽle vormgeving
[naar boven]

» Dwarsschip

Zie transept
[naar boven]

» Dynamisch

Beweeglijk of de suggestie daarvan; in tegenstelling tot statisch
[naar boven]

» Diepdruk

Met de hand (bij gravure of droge naald), of met een bijtend zuur wordt een afbeelding (bestaande uit groeven en /of putjes aangebracht op een metalen plaat die , na het aanbrengen van inkt in de diepgelegen groeven, afgedrukt kan worden
[naar boven]

» Doordruk

Zie zeefdruk
[naar boven]

» Decadent

Tekenen van cultureel verval vertonend, overdreven verfijnd
[naar boven]

» Decoratief

Gericht op het versierende karakter
[naar boven]

» Documenta

Internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst. Wordt sedert 1955 iedere vier of vijf jaar in het Duitse Kassel georganiseerd.

Kassel is een saaie, tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde en vervolgens in de allerslechtste architectuurtraditie weer opgebouwde stad. Maar sinds de kunstenaar Arnold Bode er in 1956 een tentoonstelling organiseerde die moest tonen dat ook de geest van de moderne kunst het Nazi-regime had overleefd - en daarmee de reeks Documenta`s in gang zette - is Kassel eens in de vijf jaar een stad van de avantgarde. Honderd dagen lang bieden de weinige overgebleven historische gebouwen (Fridericianum, Ottoneum, Orangerie), het park, de binnenstad, de Documenta-Halle en zelfs het tot Kultur-Bahnhof omgetoverde station, onderdak aan eigentijdse beeldende kunst. En gedurende deze periode is Kassel ook een plaats waar felle artistieke discussies worden gevoerd.
[naar boven]