“We waren verzadigd van te schel en levendig licht, en verlangden naar sluiers”
-Theodor de Wyzema

Art Nouveau, Jugendstil

tijd en plaats

1890 - 1910 in Frankrijk(Art Nouveau), Duitsland(Jugendstil)

stroming ervoor:

stroming erna:

gebeurtenissen:

Schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst, mode + textiel en toegepaste kunst

Jugendstil of Art Nouveau is een kunstvorm die grote invloed had op de beeldende en toegepaste kunst.Men was op zoek naar een nieuwe uiting van luxe en het goede leven. De Jugendstil kunstenaars wilden de eindeloze herhaling van eerdere stijlen vermijden en een stijl creëren die alle aspecten van de kunst kon vormgeven . Natuur speelde een belangrijke rol in deze stijl . Vormen die uit sierlijke en kronkelende lijnen bestonden, ontleend uit de planten -en dieren wereld, waren overal in terug te vinden. Ook de industriële vormgeving , architectuur , mode en kunstnijverheid werden beïnvloed door de Jugendstil-ontwerpers. Affiches en wanddessin werden ook in deze stijl ontworpen. Jugendstil is eigenlijk de laatste kunststroming die zich op zo’n grote schaal manifesteerde en die zo’n luxe en rijkdom uitstraalde.

Sierlijke, kronkelende lijnen, met veel organische vormen . Herleving handwerk, gecombineerd met de nieuwe materialen glas en gietijzer . Zoeken naar nieuwe uitingen van een luxe levensstijl.

De Jugendstil beperkte zich niet alleen tot beeldend kunstenaars , ook ambachtslieden, modeontwerpers en fabrieken die gietijzeren monumenten maakten waren bij deze stroming betrokken.

In het Gemeentemuseum in Den Haag bevindt zich een grote collectie Jugendstilporselein en meubelen.
http://www.gemeentemuseum.nl/

Aubrey Beardsley
Aubrey Beardsley
Antoni Gaudi
Antoni Gaudi
Antoni Gaudi
Hector Guimard
Hector Guimard
Alphonse Mucha
Alphonse Mucha
Charles Rennie Mackintosh
Charles Rennie Mackintosh
Charles Rennie Mackintosh
Otto Wagner
Otto Wagner