Gerelateerde onderwerpen:

Video en DVD

Videofilms en DVD’s over kunstenaars en hun werk, ze zijn er volop! De beste vind je hieronder:

» Rembrandt, diverse films, diverse landen, vanaf 1936

Sinds 1936 zijn er films gemaakt over Rembrandt van Rijn, Nederlands grootste schilder uit de 17e eeuw, elk met een eigentijdse visie op de schilder.
In 1936 maakte regisseur Alexander Korda een film over Rembrandt met de legendarische Charles Laughton in de hoofdrol.
De Nederlandse Regissuer Jos Stelling maakte in 1977 de film ‘Rembrandt fecit’ .
In 1999 verscheen er een grote internationale productie over het leven van de meester met Klaus-Maria Brandauer in de titelrol.
Al deze films zijn, met wat zoeken, op video en/of DVD nog te huur of te koop.

» Bacon: ” love is the devil” , Engeland, 1998

Terwijl de engelse schilder Francis Bacon in 1971 in Parijs de opening van een grote tentoonstelling van zijn werk bijwoont, zit zijn minnaar George Dyer, tevens zijn belangrijkste model, depressief op een hotelkamer. Hij kijkt terug op de onstuimige jaren die hij met Bacon heeft doorgemaakt en die begonnen toen hij als straatjongen probeerde in te breken in het atelier van de schilder. Hij werd betrapt door de heer des huizes en dat was vreemd genoeg het begin van een heftige, soms zelfs gevaarlijke liefdesrelatie.
Bacon liet zich graag omringen door een hele kliek van kunstenaars, dronkelappen en hoerenjongens, die stuk voor stuk streden om zijn aandacht en ervan genoten bloemrijk commentaar te leveren op de turbulente gebeurtenissen in zijn leven. Bacon koesterde deze 'hofhouding'. Maar hoe George Dyer ook zijn best deed, hij werd er niet in toegelaten. John Maybury kreeg van de erfgenamen van Francis Bacon, die in 1992 overleed , geen toestemming diens werk te tonen in de film. Dat stimuleerde hem om met de camera als het ware te schilderen in de stijl van Bacon. John Maybury is een veelzijdig kunstenaar: hij filmt, schildert en schrijft. Zijn eerste camera kreeg hij op 18-jarige leeftijd van regisseur Derek Jarman met wie hij later intensief samenwerkte. Maybury maakte bijzondere videoclips voor o.a. Boy George en Sinead O'Connor's song 'Nothing Compares 2U' won hij vier MTV awards.

» Van Gogh: “Lust for life”, Verenigde Staten, 1959

Van regisseur Vincente Minnelli is de biografie van Vincent van Gogh, gebaseerd op het boek van Irving Stone . De regisseur gebruikte bij het ensceneren van de film de kleurstellingen zoals van Gogh die gebruikte in zijn schilderijen. Kirk Douglas speelt de hoofdrol op indrukwekkende wijze. Onnavolgbaar vertolkt hij Van Gogh met al zijn gedrevenheid, passie, en zijn neiging tot zelfvernietiging. Anthony Quinn vertolkt de rol van Paul Gauguin, met wie van Gogh korte tijd tracht samen te werken. De film toont de meesterwerken van van Gogh en zijn tijdgenoten, en de wijze waarop ze tot stand kwamen.

» "Van Gogh", Frankrijk, 1991

regie: Maurice Pialat
met: Jacques Dutronc, Alexandra London, Bernard le Cocq
Meeslepende film over de laatste maanden van Vincent van Gogh in het Noordfranse Auvers-sur-Oise. Een glansrol van Jacques Dutronc, die de schilder neerzet als mens: kwetsbaar, vitaal, onberekenbaar en charmant. Zowel vormgeving, ritme als acteerprestaties zijn memorabel.

» "Caravaggio", Engeland, 1986

Regisseur Derek Jarman beschrijft in deze film het leven van de Renaissancekunstenaar Michelangelo Merisa da Caravaggio. De schilder wordt gespeeld door Nigel Terry. Caravaggio vertelt in de film het verhaal van zijn leven door middel van zijn schilderijen. De schilder verkeert in kringen van dieven en prostituees, die ook model zouden hebben gestaan voor zijn werken. Zelf was Caravaggio ook geen lieverdje: hij zou een moord op zijn geweten hebben en elke cent die hij verdiende verbrast hebben. Dat je toch sympathie voelt voor deze figuur, is de verdienste van de regisseur die de geschiedenis van het werkelijk leven van de schilder zo goed gevolgd heeft.. Jarman, die als de uitgesproken exponent van de Britse Romantic Aesthetics in kleinere kring al jarenlang bekendheid genoot, kreeg met zijn impressionistische kijk op het leven van de Italiaanse schilder Caravaggio voor het eerst de mogelijkheid een grote film te maken. Hij greep de kans voor een prachtig fresco, vol liefde, geweld en homo-erotiek en won er in 1986 in Berlijn een Zilveren Beer mee.

» "Pollock", Verenigde Staten, 2000

In een artikel in Life Magazine in augustus 1949, vroeg de schrijver zich af of Jackson Pollock de grootste levende schilder in de VS was. Pollock was in die tijd inderdaad al beroemd in de New-Yorkse kunstscene. Zijn aparte en radicale manier van schilderen had de aandacht getrokken. Hij zou de loop van de kunstgeschiedenis daarmee veranderen. Tevens gaat de film in op de demonen die Pollock al zijn hele leven kwelden: de twijfel aan zijn eigen kunnen, zijn behoefte zich te uiten, terwijl hij tegelijkertijd eigenlijk de wereld wilde buitensluiten…..

» "I shot Andy Warhol", Verenigde Staten,1997

Strikt genomen doet ‘I shot Andy Warhol’ het verhaal uit de doeken van Valerie Solanas, een militante feministe die de Society for Cutting Up Men ( scum ) oprichtte. Deze excentrieke schrijfster - subliem neergezet door Lili Taylor, het boegbeeld van de Amerikaanse undergroundcinema - schoot Warhol in 1968 overhoop, uit afkeer van de snobistische kunstscene rond deze media-icoon en uit frustratie over het uitblijven van een verfilming van een van haar scenario's.
Ondanks dat de film draait om Solanas, is ‘I Shot Andy Warhol’ wel degelijk een portret van de man, die de legendarische New Yorkse rockformatie The Velvet Underground ontdekte. Niemand anders dan Velvet-componist John Cale is dan ook verantwoordelijk voor de soundtrack.
Mary Harrons debuut is een ijzersterke undergroundmovie, die verraadt dat deze voormalige journaliste een reeks van briljante documentaires maakte voor het BBC -programma The Late Show. Harron is overduidelijk gefascineerd door het markante karakter van radicaal-feministe Solanas, die mannen niet als beesten afschilderde maar als wandelende dildo's. Daarnaast portretteert de cineaste de waanzin in The Factory op een wijze die ook uit het oogpunt van geschiedschrijving van essentieel belang is..

» "The draughtsman’s contract", Engeland, 1982

regie: Peter Greenaway
met: Anthony Higgins, Janet Suzman, Anne Louise Lambert
De fascinerende spelletjes met tijd, ruimte en taal en zijn voorliefde voor natuur en ongewone verschijnselen, die Greenaway eerder toonde in zijn korte films, bracht hij op een sublieme wijze bij elkaar in zijn eerste lange speelfilm. Een tekenaar krijgt aan het eind van de 17de eeuw van de vrouw van de eigenaar van een landhuis de opdracht om tijdens afwezigheid van haar echtgenoot twaalf tekeningen te maken van het huis en de tuinen. De film krijgt het karakter van een thriller door het verdwijnen van allerlei voorwerpen en door de dood van de heer des huizes. Een complot? En van wie? Zijn nieuwsgierigheid moet ook de tekenaar ten slotte met de dood bekopen.

» "Basquiat", Verenigde Staten, 1996

regie: Julian Schnabel
met: Jeffrey Wright, Michael Wincott, Benicio Del Toro en beroemdheden als David Bowie, Dennis Hopper, Courtney Love
Basquiat is het regiedebuut van schilder Julian Schnabel. Jean-Michel Basquiat, protégé van Andy Warhol, groeide in korte tijd uit van een onbekend graffiti-artiest tot een van de meest succesvolle kunstenaars van de New Yorkse kunstscene. Elk aspect van zijn leven werd uitgebreid in de media behandeld. Op het moment van zijn overlijden was Basquiat slechts 27 jaar. Ondanks zijn succes werd deze getalenteerde schilder geplaagd door eenzaamheid, drang tot zelfvernietiging en de overtuiging dat mensen hem niet accepteerden zoals hij was.
Julian Schnabel caste voor zijn debuut een keur van sterspelers, zoals David Bowie (als Andy Warhol), Dennis Hopper, Gary Oldman, Christopher Walken en Courtney Love.
De muziek varieert van Iggy Pop tot John Cale en The Rolling Stones.

» Artemisia Gentileschi : “Artemisia”, Frankrijk 1997

regie: Agnès Merlet
met: Valentina Cervi, Michel Serrault, Miki Manojlovic
Regisseur Agnès Merlet is afgestudeerd in de Schone Kunsten en deed vervolgens de Parijse filmopleiding aan het IDHEC.
Merlet heeft een film gemaakt over passie, de passie van een jonge vrouw, en dan vooral voor het kijken en het zien, kijken met je ogen open en zien met je ogen dicht. Artemisia (Artemisia Gentileschi, 1593-1652) wordt aanstekelijk gespeeld door de negentienjarige Valentina Cervi. Ze is een initiatiefrijke meid die precies weet wat ze wil, of het nu het regisseren van haar modellen is, of het laten bouwen van haar eigen 'studio'. Zij is een van de weinige schilderessen uit de tijd van de Barok, die zich tussen haar mannelijke collega's kon handhaven.

» Tolouse-Lautrec: "Moulin Rouge”, Verenigde Staten, 1952

Deze film, onder regie van John Huston en met o.a. Jose Ferrer , Christopher Lee en Zsa Zsa Gabor is gebaseerd op het boek van Pierre La Mure, en beschrijft het leven van de jonge graaf( 1864- 1901) die, na een ongeluk bij het paardrijden,
zijn leven moet lijden met mismaakte benen. In Parijs ontwikkelt hij zijn tekentalenten in een omgeving van pooiers, hoeren, café’s en cabarets. Eenzaam door zijn handicap vindt hij troost bij de danseressen en de hoeren die hij veelvuldig tekent en schildert. Toulouse-Lautrec ontmoet in deze Parijse kunstscene talrijke tijdgenoten, zoals Vincent van Gogh. Als kunstenaar krijgt hij tijdens zijn leven nog waardering, maar de drank brengt hem al vrij jong tot zijn ondergang.

» Egon Schiele: "Excess and Punishment" (Overdaad en Straf), Frankrijk, 1996

Deze film gaat over het korte en decadente leven van de kunstenaar Egon Schiele in het Wenen van de Jugendstiltijd, vlak voordat Sigmund Freud er ten tonele verscheen. In die tijd vond men de modelschetsen die Schiele maakte van naakte jonge meisjes nogal pornografisch. Daardoor belandde hij zelfs in de gevangenis. Schiele heeft een kort maar heftig leven geleid voordat hij zeer jong aan de Spaanse griep kwam te overlijden.

» Michelangelo: "The agony and the ecstasy" (De worsteling en de extase), Verenigde Staten, 1965

De film, naar de novelle van Irving Stone, gaat over de onderlinge strijd tussen twee zwaargewichten: Michelangelo, de grootste beeldhouwer en schilder van zijn tijd (Charlton Heston), en Paus Julius II, zijn opdrachtgever (Rex Harrison). Hoewel Michelangelo zich vooral als beeldhouwer ziet, is hij wel genoodzaakt de opdracht van de machtige kerkelijke en wereldlijke heerser Julius II om het plafond en de achterwand van de Sixtijnse kapel te schilderen, te accepteren. De film toont hoe Michelangelo, op zijn rug op de steigers liggend, met veel pijn en moeite het meesterlijk fresco voltooit. De film geeft een uitstekend beeld over de machtige rol van de paus in de Renaissance-maatschappij van die dagen en toont de botsende karakters van de schilder en diens opdrachtgever. Bovendien wordt de relatie, die Michelangelo met de Contessina de Medici (Diane Cilento) gehad zou hebben in de film belicht.