"Dada- en de burger sweet gummi, maakt van zijn schoonste Rembrandt een veldbed en danst de One-Step op koraalmuziek”
-Theo van Doesburg

Dadaïsme

tijd en plaats

1916 - 1922 in Zürich (Zwitserland), New York (V.S)

stroming ervoor:

stroming erna:

gebeurtenissen:

Assemblages, ready-mades, collages, objecten, schilderijen, theatervormgeving, pamfletten.

Dada is een beweging in de beeldende kunst en de literatuur. Vanuit Zürich (in het neutrale Zwitserland) verspreidde de stroming zich over de rest van Europa. Er is ook een New-Yorkse Dada-versie die vrijwel onafhankelijk ontstond van de Europese. Onder de indruk van de verschrikkingen van de gruwelijke oorlog die op dat moment uitgevochten wordt, ontkennen de kunstenaars de waarde en betekenis van de Westerse cultuur. Er wordt door de Dadaïsten afgerekend met het verleden en ze trachten hun publiek te shockeren met anti-kunst : er werd gespot met alles wat men tot dusver als waardevol beschouwd had. Allerlei gebruiksvoorwerpen (zoals een urinoir, een flessenrek of een fietswiel op een kruk) werden verheven tot kunst en zo ook tentoongesteld. Deze voorwerpen werden ready-mades genoemd. Waren de objecten samengesteld uit diverse ready-mades, dan sprak men van assemblages .

Bestaande voorwerpen werden als kunst opgevoerd of bestaande kunst werd bewust onderuit gehaald. Men was uit op provoceren van de gevestigde orde .

Dada-kunstenaars ontwikkelden zich zeer veelzijdig: op het gebied van literatuur, theater, beeldhouwkunst en schilderkunst waren zij zeer actief en ontregelend bezig. Deze stroming is uitgesproken anarchistisch en provocerend.

In Rotterdam in Boijmans-van Beuningen hebben ze een mooi samenvattinkje van Duchamps'werk.
http://www.boijmans.rotterdam.nl/

Hans Jean Arp
Marcel Duchamp
Marcel Duchamp
Marcel Duchamp
Marcel Duchamp
Man Ray (Emmanuel Rudnitsky)
Man Ray (Emmanuel Rudnitsky)
Man Ray (Emmanuel Rudnitsky)
Kurt Schwitters
Kurt Schwitters
Kurt Schwitters