“Waar ik van droom is een kunst van evenwicht, zuiverheid en klaarheid”
-Henri Matisse

Fauvisme

tijd en plaats

1898 - 1910 in Frankrijk, het is een expressionistische beweging in de Franse schilderkunst.

stroming ervoor:

stroming erna:

gebeurtenissen:

Tekeningen, schilderijen

De Fauvisten-groep bestond uit een aantal jonge schilders, onder leiding van Henri Matisse , André Derain en Maurice Vlaminck. Deze kunstenaars kunnen gezien worden als de meest begaafden van de groep. Ze werkten met een volledig willekeurig kleurgebruik, opzettelijke disharmonieën: de z.g. kleurcontrasten. Het botsende paars en geel, oranje en blauw, groen en rood roepen emotionele reacties op en dragen de subjectieve visie met de grootst mogelijke nadruk en intensiteit uit. Ieder naturalisme is verdwenen. Door de kleur los te laten van haar traditioneel beschrijvende functie in het beeld , baanden de fauvisten een weg voor het gebruik van kleur als expressief en autonoom doel. Kenmerkend voor de beweging is de spontaniteit en de ruwe uitvoer. Maar deze spontaniteit, impulsiviteit is misleidend. Ze komen tot stand via een lang en geleidelijk proces van herschikken van vorm en veranderingen in kleur totdat uiteindelijk het juiste evenwicht is bereikt. Het fauvisme , de Franse versie van het expressionisme, ademt meer ‘savoir vivre’, levensblijheid, dan de Duitse tak, die qua inhoud een stuk zwaarder en serieuzer is.

Bij het fauvisme draait het voornamelijk om kleur en vorm . Op de doeken is een geweld te herkennen, de kleuren werden vaak ongemengd aangebracht op het doek, direct uit de tubes.

De kunstenaar heeft status, naamsbekendheid, het publiek is verzamelaar, die ook vaak fungeert als Maecenas . De kunstenaars maken geen kunst meer specifiek voor een opdrachtgever, maar voor zichzelf. Als iets je aanstond kon je het kopen.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben ze schitterende Matisses!
http://www.stedelijk.nl

André Derain
Pierre Albert Marquet
Henri Matisse
Henri Matisse
Henri Matisse
Henri Matisse
Georges Rouault
Georges Rouault