“Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid”
-Piet Mondriaan

De Stijl

tijd en plaats

1917 - 1945 in Leiden, Nederland

stroming ervoor:

stroming erna:

gebeurtenissen:

Architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en toegepaste kunsten.

De Stijl was oorspronkelijk een maandblad. De oprichter van het blad was Theo van Doesburg . Samen met J.J.P Oud, Gerrit Rietveld, Cornelis van Eesteren en Piet Mondriaan brachten zij elke maand De Stijl uit.Men begon ermee in 1917. Hieruit groeide een stroming De Stijl . Het is een stroming waarop het kenmerk "l'art pour l'art" van toepassing is. In deze tijd van oorlogsdreiging verlangde men naar harmonie en balans in hun leven. De leden van de Stijl hadden het doel om een absolute abstractie te bereiken. De zichtbare werkelijkheid werd terug gebracht. Ze wilden dat de beeldende aspecten (licht,kleur,ruimte en vorm )als zelfstandige elementen stonden, en niet meer verwezen naar de zichtbare werkelijkheid. Zo moest een altijd geldende universele stijl ontstaan. Deze stroming is er op gericht de samenleving te veranderen in een nieuwe maatschappij en is niet alleen gericht op schilderijen maar ook op (binnenhuis)architectuur en gebruiksvoorwerpen.

Geometrische kleurvlakken en lijnpatronen, niet-organisch,rood/geel/blauw gecombineerd met zwart/wit/grijs, horizontaal gecombineerd met verticaal.

De kunstenaars die toetraden tot de Stijl waren intellectuelen die middels publicaties in het blad De Stijl hun standpunten t.a.v. "de nieuwe beelding " uiteen zetten. Ze komen uit de wereld van de architectuur (Oud), de binnenhuisarchitectuur (van Doesburg) en de beeldende kunst (Mondriaan). Ze voelden zich verwant aan het Bauhaus in Duitsland.

Als je stap voor stap wil zien hoe Mondriaan zich ontwikkeld heeft, van figuratief, via impressionisme, expressionisme, symbolisme en kubisme tot abstract, moet je beslist naar het Gemeentemuseum in Den Haag: een schitterend overzicht van Mondriaan en De Stijl in de eigen collectie van het museum.
http://www.gemeentemuseum.nl/

Bart van der Leck
Bart van der Leck
Bart van der Leck
Bart van der Leck
le Corbusier
le Corbusier
le Corbusier
le Corbusier
le Corbusier
Theo van Doesburg
Theo van Doesburg
Pieter Cornelis Mondriaan
Pieter Cornelis Mondriaan
Pieter Cornelis Mondriaan
Jacobus Johannes Pieter Oud
Gerrit Thomas Rietveld
Gerrit Thomas Rietveld